1. Oraşul competitiv

După 2008, Oradea a avut o viziune de dezvoltare care s-a bazat pe câteva direcţii: atragerea de investitori noi şi susţinerea creşterii firmelor existente, o infrastructură de bună calitate, îmbunătăţirea continuă a serviciilor publice, reabilitarea clădirilor de patrimoniu, extinderea zonelor verzi şi atragerea fondurilor europene. S-a menţinut un ritm bun de dezvoltare şi rezultatele se văd.

Pentru a face oraşul competitiv, vom susţine în continuare atragerea de investiţii, de noi întreprinderi şi creşterea firmelor existente. Vom încuraja diversitatea economică. Oraşele cu o economie diversă răspund mai bine la schimbările economice. Amestecul de firme multinaţionale şi locale, mari şi mici, fabrici şi servicii sunt cheia stabilităţii.

Vom pune la dispoziţia firmelor terenuri accesibile cu o infrastructură bună. Vom dezvolta două noi parcuri industriale. Unul pe terenul de 50 de ha al fostului CET II de pe strada Ogorului printr-un parteneriat, celălalt pe un teren de 40 de ha preluat de la Ministerul Justiţiei, situat la intrarea în Sîntandrei, după trecerea de cale ferată.

Impozitele locale vor rămâne la un nivel redus şi vor fi predictibile. Agenţia de Dezvoltare Locală  va susţine în continuare companiile ce investesc în oraş şi judet, inclusiv prin construirea de hale în vederea închirierii acestora.

Cartier Ceyrat

Proiectul cartierului de blocuri din zona Peţa – Ceyrat

Vom adopta măsuri care să crească numărul locuitorilor oraşului. Vom susţine construirea de locuinţe noi la preţuri accesibile. Unul din primele proiecte va fi noul cartier de blocuri din zona Peţa – Ceyrat. Primăria se va implica în construirea de locuinţe ieftine pentru cei care doresc să se stabilească în Oradea.

Ne vom implica în racordarea sistemului de învăţământ la economia locală. E necesar ca tinerii noştri să aibă abilităţile necesare pentru ce locuri de muncă oferă firmele din oraş. Un proiect important va fi susţinerea dezvoltării şcolii de meserii, pentru a avea o mână de lucru calificată.

Vom consolida reputaţia oraşului privind guvernarea sa eficientă şi serviciile publice bune pe care le asigură. Sistemul de termoficare va avea alocat peste 50 mil. euro din fonduri europene pentru reabilitarea magistralelor şi punctelor termice în scopul reducerii pierderilor. Spitalele vor beneficia de investiţii importante şi în anii următori.