Este cât se poate de clar că nu se poate progresa rapid doar improvizând şi cârpind. E nevoie de un plan după care să se lucreze și trebuie să existe capacitatea de a lua decizii strategice şi de a le pune în practică. Succesul planificării implică continuitate şi o majoritate stabilă în consiliul local. De aceea am stabilit cinci direcţii cheie pe care administraţia locală le va urmări în mandatul următor. Le voi prezenta pe rând.

Proiect de reamenajare a Pieței Gojdu1. Orașul conectat

Două caracteristici ale dezvoltării în sistemul global sunt creşterea vitezei şi scăderea costurilor legate de deplasarea bunurilor, persoanelor şi informaţiilor. Oradea trebuie să ţină seama de aceste aspecte pentru a menţine ritmuri ridicate de dezvoltare de cel puţin 6%  din PIB pe an.

Conectarea rutieră la autostrăzile europene

Peste 2/3 din exporturile României sunt către Uniunea Europeană. Şi firmele din Oradea îşi transporta rutier majoritatea produselor. Pentru a înlesni transportul, e nevoie ca Oradea să fie conectată la reţeaua de autostrăzi europene. Proiectul care ar asigura această legătură este autostrada Transilvania şi conectarea acesteia la reţeaua europeană ce ajunge până la Debrecen, la 60 de km de noi.

O legătură pe 4 benzi e necesar a fi realizată odată cu autostrada. Va avea 19,5 km, plecând de la giraţia de pe Calea Sîntandrei şi ajungând dincolo de Biharia, la nodul rutier de la intersecţia autostrăzii cu DN Oradea – Satu Mare. Va cuprinde 7 pasaje rutiere şi un nou pod peste Criş şi are o valoare de 85 mil. euro. Durata de realizare ar fi de 2 ani, finanţată din fonduri europene prin Ministerul Transporturilor. Primăria Oradea a realizat documentaţiile necesare proiectului.

Realizarea terminalului intermodal

Situat pe soşeaua Borşului şi conectat la autostradă, acesta va ajuta la poziţionarea oraşului ca centru logistic prin transbordarea containerelor rutier – feroviar. Terminalul va cuprinde trei linii de cale ferată, în lungime totală de 1,8 km, două drumuri colectoare în lungime de 3,8 km, un pasaj rutier, platforme de 3,8 ha, depozite şi clădiri. Investiţiile de 33 mil. euro sunt din fonduri europene.

Electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Episcopia Bihor

Conexată cu realizarea terminalului, electrificarea liniei va susţine dezvoltarea transportului de mărfuri pe calea ferată prin reducerea duratei transportului. Mărirea vitezei va facilita şi circulaţia călătorilor pe relaţia Cluj – Bucureşti şi va ajuta navetiştii printr-o cadenţă mai bună a trenurilor şi prin servicii feroviare îmbunătăţite. Valoarea proiectului este de peste 450 mil euro şi se va derula de Ministerul Transporturilor din fonduri europene şi bugetul de stat.

Operarea mai bună a aeroportului

Conectarea aeriană mai bună a oraşului este o condiţie necesară pentru a menţine un ritm ridicat de dezvoltare şi a dezvolta sectorul de servicii şi de turism. Odată cu reabilitarea şi extinderea pistei sunt create condiţiile pentru operarea de curse externe. Pot fi reduse preţurile şi crescut numărul de curse spre Bucureşti. Primăria va acorda subvenţii în vederea reducerii taxelor aeroportuare şi susţinerea unor zboruri strategice în parteneriat cu Consiliul Judeţean. Până în 2020 am putea creşte de peste 3 ori numărul de pasageri, ajungând la 150.000 – 180.000 pe an.

Drumuri şi legături mai bune între Oradea şi comunele din jur

Peste 25% din cei care lucrează în Oradea sunt navetişti din comunele situate în zona metropolitană. Accesul locuitorilor din jurul oraşului la facilităţile oferite de Oradea le permite să aibă condiţii de viaţă mai bune. Firmele din oraş vor avea o piaţă mai mare a forţei de muncă. Principalele proiecte sunt:

Drum ocolitor al cartierului Episcopia între str. Bihorului şi giraţia de la Real,  ceea ce va permite o legătură mai bună a zonei de deal cu ieşirea spre Biharia. Drumul cu o lungime de 2,8 km are o valoare de 7,3 mil. euro şi cuprinde un pasaj rutier.

Asfaltarea drumului dintre cartierul Podgoria şi Osorhei – Fughiu. Lungimea acestui drum este de 3 km, din care 2,2 km pe teritoriul orasului şi 0,8 km pe cel al comunei Oşorhei. Valoarea investiţiei este de 2,5 mil euro din fonduri europene.

Drumul nou de legătura între Oradea şi Băile Felix, în lungime de 4 km. Din strada Ogorului, pe un traseu paralel cu Peţa, va ajunge în Băile Felix, în zona pensiunii Noblesse. Intersecţia cu drumul de acces spre Băile 1 Mai şi cu calea ferată va fi rezolvata printr-un pasaj. Investiţia ce mai cuprinde piste de biciclete, trotuare şi  exproprierile este de aproape 20 mil. euro din fonduri europene.

Drum nou Oradea – Paleu, din zona străzii Izvorului peste dealuri, cu ieşire la drumul judeţean ce duce la Paleu. Va permite un acces suplimentar în zona de deal.

Sistem integrat de transport şi abonamente care să-i susţină pe navetişti. Transportul local va fi conectat cu cel metropolitan. OTL va achiziţiona în anii următori autobuze ecologice de diverse capacităţi, printr-o finanţare europeană, în scopul extinderii liniilor şi al măririi frecvenţei de circulaţie. Valoarea este de 3 mil. euro.

O circulaţie mai bună în oraş

Asfaltarea străzilor de pe deal. Sunt 27 de străzi principale, în lungime de 38 km. Valoarea investiţiilor necesare modernizării acestora este de 19 mil. euro.

Sistem public de transport accesibil şi eficient. Zonele în care oraşul s-a dezvoltat sunt subdeservite. Achiziţia unei noi flote va permite reducerea costurilor prin dimensionarea capacităţii autobuzelor la necesităţile fiecarui cartier şi extinderea liniilor şi a frecvenţei în aceste zone.

Extinderea liniei de tramvai. 75% din totalul de călătorii zilnice sunt efectuate cu tramvaiul iar zona în care oraşul se dezvoltă, spre centură, nu este bine acoperită. O linie dublă de 6 km urmează să fie realizată în zona de sud a oraşului, pe relaţia Calea Aradului, mal stâng Peţa, în spatele Auchan, Piaţa Obor, Universitate, depoul OTL şi iesire la staţia Dimitrie Cantemir. Noua extindere, inclusiv o legătură nouă în zona Calea Aradului – Decebal, va permite o legătură directă între zona Rogerius şi zona Universitate. Investiţia este de 8,5 mil. euro din fonduri europene.

Favorizarea transportului public prin culoare de drum dedicate acestuia şi printr-un parc de biciclete complementar transportului public. Staţiile de  biciclete vor fi amplasate în principalele staţii de tramvai, de unde vei putea lua o bicicletă pentru deplasarea în zona din vecinătate.

Pasaje subterane în zona centrului civic, între podul Dacia şi Piaţa Cetăţii, pentru fluidizarea circulaţiei pe axa Nufărul – Ştefan cel Mare. Investiţia se ridică la peste 20 mil. euro. Pasajul subteran situat între Parcul 1 Decembrie şi catedrală va permite şi o continuitate pietonală spre cetate şi amenajarea Pieţei Gojdu.

Construcţia a trei noi parcări supraterane în zona centrală (pe str. Braşovului lângă magazinul Crişul, pe str. Gheorghe Bariţiu – baza Vointa şi în curtea din spatele Primăriei). Cele trei parcări vor avea peste 1000 de locuri de parcare.