Etichete

, , ,

Primăria Oradea a sărbătorit ziua de 1 Mai prin muncă: angajaţii ei au ieşit la arat, tăind arborii din Piaţa Unirii. În locul lor, urmează să se planteze flori. Trecând azi prin centru, am văzut că în părculeţul din faţa Bisericii cu Lună era… lună şi bec: terenul era curăţat deja de arbori şi o parte din borduri fuseseră distruse de utilajele care au lucrat în zonă.

Aşa-zisa reabilitare peisagistică din piaţă,  botezată pompos „în stil art nouveau”, costă 8 miliarde de lei vechi. Îmi pun, ca şi voi, câteva probleme.

În condiţiile în care, în zona centrală, clădirile monument istoric au, în cea mai mare parte, faţadele degradate şi ţiglele de pe acoperiş gata să cadă, ce este prioritar? Să se repare faţadele şi acoperişurile şi apoi să se treacă la pavaje şi spaţiile aferente, sau să se pună carul înaintea boilor? Atunci când spaţiile verzi şi arborii din oraş sunt insuficienţi, îi rărim şi pe cei care îi mai avem, sau plantăm alţii? Cred că cei din primărie s-au gândit să taie arborii, ca să se vadă mai bine faţadele scorojite ale clădirilor, din păcate.

Când parcurile nu acoperă necesarul de spaţii verzi, în loc să le extindem, le îngrădim cu garduri metalice, ca să îngrăşăm conturile firmelor abonate la lucrările primăriei?

Când oraşul îşi vinde terenurile, la preţuri mult sub cele de piaţă, pentru a-şi completa veniturile, Primăria Oradea s-a grăbit să cheltuie 8 miliarde de lei pentru aşa-zisele înfrumuseţări peisagistice. Ce se va întâmpla peste 2-3 ani de zile, dacă mai rămân la putere şi oraşul nu se relansează economic – iar ei nu vor mai avea ce vinde?

Ştim cu toţii că plantările se fac primăvara sau toamna. Ne aducem aminte de situaţia de anul trecut, când toţi pomii plantaţi pe malul Crişului într-un moment nepotrivit s-au uscat. Sper ca plantările forţate, făcute de cei din primărie pe ultima sută de metri, pentru a cheltui bani, să nu aibă aceeaşi soartă.

Îmi pun apoi problema modului în care o administraţie îşi arată respectul faţă de cetăţenii urbei. Atunci când aduci modificări importante în zonele centrale ale oraşului, atunci când decizi să tai arbori şi să plantezi flori, nu este normal să-i întrebi şi pe orădeni cum văd ei lucrurile? Nu este normal să faci o dezbatere publică unde cei interesaţi să-şi poată spune părerea?

Ce resorturi îi pot împinge pe cei din primărie ca, în zile libere, când toţi funcţionarii se gândesc cum să-şi petreacă timpul liber, să se apuce de tăiat arbori pe bani grei? Nici într-un caz respectul faţă de orădeni sau grija pentru banul public.

O administraţie care ia decizii în interesul oamenilor face dezbateri publice pentru a stabili strategii, îşi fixează priorităţi, foloseşte cu discernământ banul public şi în general face lucrurile aşa cum se cuvine. A făcut această administraţie ceva din toate acestea? Eu zic că nu. E o administraţie care pare că şi-a pierdut busola, o administraţie păguboasă.

De 1 Mai, Primăria a ieşit cu musca la arat, în dispreţul cetăţeanului. Amenajarea peisagistică „în stil art nouveau” din centrul oraşului nu înfrumuseţează nimic: ea e o palmă pe obrazul locuitorilor Oradiei.  Încă una.

Anunțuri