Etichete

, , ,

retea verde

Continuăm să realizăm anul acesta şi în 2015 ceea ce am planificat anul trecut. O reţea verde care va acoperi o bună parte din suprafaţa oraşului, permiţând mersul pe jos, ciclismul şi recreerea în mijlocul naturii.

Practic vom avea o reţea de parcuri şi locuri de joacă, cele două coridoare verzi de-a lungul Crişului Repede şi Peţei conectate între ele prin alei continue şi atractive, în aşa fel încât să te poţi deplasa dintr-o parte în alta a oraşului confortabil, exclusiv pe jos sau  pe bicicletă. Necesitatea acestei reţele este dată de deficitul de zone verzi pe care le avem în anumite cartiere ale oraşului. Insuficienţa terenurilor deţinute de primărie şi urbanizarea rapidă ne limitează dezvoltarea spaţiilor verzi, ceea ce face ca planificarea acestora să fie importantă.

Legarea în reţea a zonelor verzi va oferi posibilitatea orădenilor de a face o plimbare pe jos  sau cu bicicleta, de a opri la o terasa sau la un picnic, de a vizita grădina zoologică sau de a se recrea în mijlocul unui parc. Coridoarele de-a lungul Crişului şi Peţei precum şi reţeaua de alei vor furniza celor care se deplasează în mod obişnuit cu maşina o alternativă, mersul pe jos sau cu bicicleta. Reţeaua verde va aduce şi un plus de atractivitate oraşului, tinerii, persoanele care lucrează majoritatea timpului la birou sau cei cu pregătire înaltă dorindu-şi astfel de facilităţi.

Ce am realizat până acum?

Încă din mandatul trecut am început să amenajăm parcuri noi în oraş, pe terenuri degradate sau pe terenul unor cimitire abandonate. Parcul Seleuş de pe amplasamentul fostului cimitir şi parcul Mihai Viteazul din fostul cimitir Olosig au însemnat 7 ha de parcuri noi şi eliminarea unor  zone insalubre din oraş. Grădina zoologică s-a extins cu 3,5 ha de teren şi a fost modernizată.

O mulţime de terenuri neîngrijite din toate cartierele au fost transformate în locuri de joacă, cu echipamente sigure şi durabile sau în mici zone verzi cu terenuri de sport. În ultimii ani au fost amenajate peste 70 de noi locuri de joacă.

Primul coridor verde, cel de-a lungul Crişului Repede a fost realizat deja în cea mai mare parte. Mii de orădeni folosesc acest coridor, având posibilitatea să se plimbe în aer liber şi să se recreeze pe malurile Crişului.

Începând din 2013 am început lucrul la coridorul Peţei. Au fost amenajate o parte din zonele verzi de pe partea dreaptă a pârâului, 1,3 ha în zona Universităţii şi 0,4 ha în zona străzii Feldioarei, pe aceste tronsoane asfaltându-se aleea de pe dig pentru plimbarea pe jos şi cu bicicleta.

Parcul din zona Salca – Lotus a fost realizat în proporţie de 60% anul trecut şi va fi gata anul acesta. Vom avea în această primă etapă 3,4 ha de zona verde, spaţiile verzi urmând să fie extinse în etapa următoare. Parcul Padişului a fost refăcut în totalitate iar în cartierul Ioşia, pe strada Haţegului a fost amenajată o nouă zonă verde de 0,2 ha.

Tot anul  trecut au fost amenajate patru noi terenuri de tenis la baza sportivă din Ioşia iar în acest an vor mai fi realizate încă două.

Ce vom face în perioada următoare?

Finalizăm planificarea zonelor verzi. O echipă de planificare a identificat zonele din oraş care au un deficit de spaţii verzi sau locuri de joacă. În cartierele respective căutăm suprafeţe de teren, de preferinţă deţinute de oraş  sau care pot fi preluate gratuit pe care urmează să amenajăm parcuri. Am consultat şi îi vom consulta în continuare pe cei interesaţi pentru a ne ajuta să identificăm locurile de joacă care corespund cel mai bine nevoilor fiecărui cartier. În cartiere unde nu avem teren luăm în calcul să achiziţionăm suprafeţele necesare, în aşa fel încât fiecare zonă să aibă spaţii verzi.

Analiza acoperirii cu spaţii verzi s-a făcut astfel:

S-au evidenţiat actualele spaţii verzi şi s-au luat în calcul zonele care azi sunt libere sau dezafectate care ar putea fi potenţial amenajate ca spaţii verzi.

Au fost apoi trasate pe hartă culoarele de legătură între aceste zone bazate pe amenajarea, de-a lungul căilor de comunicaţii care le leagă, ori de câte ori este posibil, a unor alei pietonale şi pentru biciclişti separate de traficul auto cel puţin printr-un aliniament verde de arbori.

Au fost apoi evidenţiate zonele de influenţă ale reţelei verzi determinate de distanţele pe care cetăţenii ar fi dispuşi să le străbată pentru a ajunge cu uşurinţă într-o zonă verde (parc, culoar, loc de joacă, de sport sau de recreere precum şi coridoarele generate de ape). Având în vedere că viteza medie de mers pe jos a unei persoane este de 1 – 1,7 m/s, pentru a ajunge la un coridor verde sau la o zonă verde s-ar putea parcurge în 1 – 1,4 min o distanţă de 100 m, în 2-2,8 min o distanţă de 200 m sau într-un timp rezonabil de 5-7 min ar putea fi parcursă o distanţă de până la 500 m.

Calculând distanţe de 350 m care pot fi parcurse în 5 minute de-a lungul acestor culoare vedem şi zonele din oraş care pot fi deservite de reţea, în aşa fel încât orădenii să ajungă de acasă la serviciu sau în zonele comerciale exclusiv pe jos sau cu bicicleta. Până la sfârşitul lunii martie vom publica harta culoarelor verzi care urmează să fie amenajate începând din acest an.

Componentele reţelei verzi:

–          parcurile mari de peste 3 ha;

–          parcurile de cartier;

–          coridoarele verzi de-a lungul Crişului şi Peţei;

–          aleile şi pistele de biciclete;

–          locurile de joacă;

–          terenurile care urmează să fie împădurite.

Parcurile mari. În următorii doi ani vor fi amenajate în Oradea două parcuri mari, în afara celor existente. Parcul de pe dealul Ciuperca, finanţat din fonduri europene, va avea o suprafaţă de aproape 4 ha, iar cel din zona Peţei – str. Meiului va ajunge la o suprafaţă de peste 5 ha. Astfel, faţă de cele 3,4 ha care sunt deja în lucru, se va mai amenaja o suprafaţă de peste 2,5 ha, în aşa fel încât întreaga suprafaţă de teren dintre pârâul Peţa şi str. Meiului să devină o zonă verde până la sfâşitul anului 2015. De asemenea, în şanţul cetăţii se va reamenaja suprafaţa dinspre str. Griviţei, extinzându-se zona verde reabilitată.

Parcurile de cartier. Obiectivul acestor parcuri este de a ne asigura că orădenii, indiferent de cartierul în care locuiesc, dar în special copiii, se bucură cât mai aproape de casă de accesul la o zonă verde şi la un loc de joacă. Neavând în toate cartierele spaţii verzi suficiente, spaţiile libere care ne-au mai rămas ale oraşului le vom folosi ca viitoare locaţii pentru parcuri. Un parc de cartier bine întreţinut creşte valoarea imobilelor din vecinătatea lui şi facilitează ca oamenii din zonă să se cunoască mai bine între ei pentru a putea colabora şi la alte proiecte de interes comunitar. În următorii doi ani se vor amenaja parcuri şi terenuri de sport în zone care azi sunt abandonate sau în fază de degradare:

  • Xenopol – Oneştilor  – 0,58 ha
  • Barcăului I – Barcăului II – 3,77 ha
  • Zona Taberi Geza – Barcăului (spre Densuşeanu) – 0,05 ha
  • Zona fostului poligon – Octavian Goga – Calea Aradului – 2,32 ha+1,13 ha
  • Parcul din spatele grădiniţei din Oncea – 0,7 ha
  • Zona Tokai –  strada Sankt Petersburg – 0,42 ha
  • Zona parc Salca – Strada Meiului – 7,01 ha
  • Zona  Oncea – 1,53 ha.