Un subiect aflat în dezbatere în aceste zile este criza economică şi ce e de făcut pentru a trece de ea.

Cu toţii constatăm ce efecte are în economie: restrângerea pieţelor, pierderea locurilor de muncă, scumpirea creditului şi reducerea consumului. Se discută despre soluţiile pe care guvernul sau administraţia locală le pot adopta pentru ieşirea din criză.

În această situaţie dificilă, în calitate de primar al Oradiei, vă prezint viziunea administraţiei locale despre măsurile pentru trecerea recesiunii.

În primul rând, un primar responsabil trebuie să spună adevărul. Datele trunchiate şi informaţiile false, prezentate public, îi fac pe cetăţeni să nu mai creadă pe nimeni. Voi prezenta, deci, situaţia reală, într-un mod cât mai obiectiv.

Apoi, un primar trebuie să aibă puterea de a lua deciziile corecte, pentru binele unui oraş, în situaţii grele. Le-am luat şi sunt decis să susţin în continuare aceste măsuri: restructurarea cheltuielilor bugetare, stoparea risipei, stimularea dezvoltării economice a Oradiei.

Înainte de a trece în revistă ce poate face administraţia, voi sublinia câteva evidenţe:

a). Criza mondială nu putea ocoli România, însă peste efectele globale, criza este agravată în ţara noastră de probleme şi dezechilibre care au fost acumulate în ultimii ani. România nu poate ieşi singură din criză. Poate ieşi mai devreme sau mai târziu, costurile fiind mai mici sau mai mari pentru economie şi cetăţeni.

b). Criza nu poate fi depăşită cu reduceri de cheltuieli ci cu relansarea dezvoltării economice. Reducerea de cheltuieli în toate sectoarele este obligatorie însă pentru atenuarea efectelor negative.

c). Guvernul şi BNR au câteva pârghii pentru a interveni în economie: deblocarea proiectelor publice, investiţiile în infrastructură, absorbţia cât mai rapidă a fondurilor europene, scăderea dobânzilor bancare în aşa fel încât creditarea economică să funcţioneze.

d). Criza nu va putea fi trecută fără efecte dureroase.

Ce face guvernul? Aproape nimic. Continuă să plătească salarii din împrumuturi, nu vede că s-a ajuns la fundul sacului. Împrumutând masiv de pe piaţa internă, permite băncilor să menţină dobânda cu 50% mai mare ca acum un an. De ce să rişte băncile să împrumute firmele când statul e un client sigur? Creditele scumpe au redus drastic consumul şi au creat mari probleme companiilor care s-au dezvoltat pe bază de credite.
Discuţiile sterile privitoare la măsurile de reducere a cheltuielilor cu bugetarii, neurmate de nicio măsură efectivă, vor agrava efectele dureroase asupra populaţiei. Banii pentru salarii vor fi luaţi din altă parte. De unde? De la investiţii.

Fără investiţii publice consistente, efectele de antrenare în economie vor fi scăzute. Blocarea proiectelor publice creează probleme autorităţilor locale în absorbţia fondurilor europene. Exemplu: convenţia cu Ministerul Mediului – blocarea lucrărilor de reabilitarea a reţelelor de apă şi canalizare îngreunează accesarea programelor europene.

În loc să adopte măsuri pentru stimularea relansării economice, guvernul îşi macină energiile în disputele politice dintre partidele care îl compun. Sigur, România va trece peste criză. Nu e totuna în cât timp şi cu ce costuri. Fără adoptarea unor măsuri anticriză, vom depăşi recesiunea economică cu costuri destul de mari.