Etichete

, , , ,

În calitate de preşeklaus-iohannisdinte al PNL Oradea, l-am susţinut şi îl susţin în această campanie pe candidatul Alianţei Creştin-Liberale, domnul Klaus Iohannis. Şi am făcut acest lucru din două motive. Pe de o parte, cred că este important ca cetăţenii să ştie care este opţiunea politică a primarului lor – este şi o chestiune de onestitate a celui aflat în această funcţie. Pe de altă parte, un primar nu trebuie să voteze în funcţie de propriile simpatii, ci în funcţie de interesele oraşului pe care îl conduce, în funcţie de ce este mai bine pentru cetăţeni. El are o responsabilitate nu doar atunci când ia decizii în calitate de primar, ci şi atunci când, în calitate de alegător, merge să voteze.

Indiferent de rezultatul alegerilor, indiferent de ce se întâmplă de luni încolo, noi, cei care deţinem poziţii în administraţie, trebuie să continuăm să luăm deciziile cele mai bune şi să ducem la bun sfârşit proiectele importante pentru comunitatea din care facem parte. De aceea, în toată această campanie, eu am adus argumente de natură pozitivă: cine este candidatul la preşedinţie care poate face mai mult pentru această ţară şi care este conjunctura politică cea mai prielnică, cea care ar aduce mai multe avantaje municipiului Oradea şi judeţului Bihor. Şi am făcut aceste lucruri pentru ca oamenii să fie în cunoştinţă de cauză atunci când votează.

De ce nu e bun Victor Ponta de preşedinte

Cei care se află în funcţii de răspundere trebuie să facă două lucruri importante în funcţia în care se află. Pe de o parte, trebuie să ia uneori decizii nepopulare, dacă vor să ducă la capăt proiectele importante; în acelaşi timp, ei trebuie să performeze în funcţia pe care o au.

În privinţa deciziilor nepopulare, am să vă dau un exemplu. În cursul anului trecut, premierul Victor Ponta a promovat un proiect de lege privind exploatarea cu cianuri a aurului de la Roşia Montană. La două zile după ce a fost trimis în Parlament, prim-ministrul Ponta, de astă dată în calitatea sa de deputat, a anunţat că nu mai susţine acest proiect, în urma unor reacţii ostile. Ce să crezi atunci când un prim-ministru anunţă că susţine un proiect, iar la două zile, din poziţia sa de deputat, nu-l mai susţine? Nu e posibil ca în aceeaşi persoană să ai două entităţi opuse. Pe o astfel de persoană nu ne putem baza.

În ceea ce priveşte celălalt aspect,  al performanţei, România are nevoie de câteva lucruri importante: generarea de locuri de muncă, generarea de proiecte importante de infrastructură, de proiecte care să ajute mediul de afaceri. În această perioadă, guvernul Ponta nu a reuşit să genereze proiecte de gabarit mare, care să ducă această ţară către dezvoltarea pe care ne-o dorim. Două treimi din produsele industriale merg spre export în vest, dar noi nu am reuşit încă să facem autostrăzi pe care să le putem transporta. Nu a reuşit nici să creeze locuri de muncă, fiindcă în loc să facă investiţii, a folosit banii pentru campania electorală, dând pomeni. Iar pentru mediul de afaceri, nu a ştiut decât să mărească taxele şi impozitele – acciza pe combustibili, sau să inventeze altele noi – taxa pe stâlp, ca să dau numai aceste două exemple.

Este evident că nu Victor Ponta este preşedintele de care avem nevoie. Nu e în stare să ia nici decizii necesare, dar nepopulare, şi nici nu a performat în funcţia pe care o deţine. De ce ar fi atunci bun ca preşedinte?

Care este preşedintele de care avem nevoie?

Prin persoana lui, preşedintele nu afectează direct un oraş sau altul, dar prin ceea ce generează alegerea preşedintelui în plan guvernamental sau parlamentar, în planul alianţelor între partide, există o influenţă indirectă. De ce? Municipiul Oradea colaborează cu agenţii guvernamentale, iar atitudinea acestora poate influenţa, în bine sau în rău, dezvoltarea oraşului. Municipiul Oradea derulează proiecte importante din fonduri europene, la care vrând-nevrând trebuie să colaborăm cu autorităţile de management, care sunt în subordinea sau în coordonarea ministerelor. În funcţie de atitudinea acestora, binevoitoare său răuvoitoare, se pot genera absorbţii mai mari sau mai mici, finalizarea sau nu a acestora. Alegerea lui Victor Ponta în funcţia de preşedinte al României va duce la o guvernare bazată pe PSD. Or, în aceşti ani cât a fost la guvernare, acest partid nu a generat niciun proiect de dezvoltare pentru judeţul Bihor. Dacă nu le-a generat proiecte până acum, nu cred că o va face nici pe viitor.

Dacă Klaus Iohannis a demonstrat până acum la Sibiu că a putut să facă lucruri temeinice pentru oraş, eu cred că are şansa să facă aceste lucruri şi pentru România. Dacă regulile pentru a guverna un oraş nu diferă prea mult faţă de cele pentru a guverna o ţară, înseamnă că poate face mult mai mult, din funcţia de preşedinte, pentru România.

Cred că varianta pentru care trebuie să optăm în 16 noiembrie este România lucrului bine făcut a lui Iohannis. Eu îi invit pe toţi orădenii, indiferent de etnie sau religie, să meargă duminică la vot şi să aleagă în funcţie de opţiunea lor. Iar dacă totuşi sunt nehotărâţi, sau nu ştiu pe cine să aleagă, le recomand să-l voteze pe Klaus Iohannis. În ceea ce-i priveşte pe cei care nu au de gând să meargă la vot, fiindcă au impresia că votul lor nu contează, le spun un singur lucru: stând acasă, de fapt îl votează pe Victor Ponta!

Ilie Bolojan

Primarul municipiului Oradea