Etichete

, , , , ,

În campania pentru alegerile locale din 2008 am promis orădenilor câteva lucruri.  Printre obiectivele mele s-au aflat: ordine la primărie, curăţenie pe străzi şi în cartiere, deschiderea oraşului pentru investiţii, asigurarea unei circulaţii mai bune în oraş, crearea de locuri de parcare, condiţii decente în spitale şi, nu în ultimul rând, gospodărirea corectă a banilor publici.

Iată, pe scurt, ce s-a făcut în mandatul 2008-2012:

ORDINE LA PRIMĂRIE

Scăderea cheltuielilor de ordin administrativ, reducerea personalului de la peste 1000 de angajaţi, la aproximativ 700. A fost redusă birocraţia şi a crescut eficienţa: buletin în 2 zile, certficate de urbanism în 5 zile, licitaţii transparente. Relaţii cu publicul într-un cadru civilizat (piramida), o nouă sală de căsătorii civile.


CURĂŢENIE ŞI SPAŢII VERZI

Parcuri noi amenajate în fostele cimitire Olosig şi Seleuş (peste 6,5 ha), în şanţul Cetăţii, precum şi amenajarea malurilor Crişului Repede. Noi locuri de joacă pentru copii, în toate cartierele. S-a extins măturarea şi spălarea străzilor, au fost montate peste 4000 de coşuri de gunoi şi incinte pentru containere.

SPITALE

Spitalele din Oradea au fost preluate în subordinea Primăriei. Secţiile Spitalului Municipal şi Judeţean au fost reabilitate şi dotate cu aparatură. A fost modernizat Ambulatorul de la Spitalul Municipal şi cel al Maternităţii. S-au demarat lucrările pentru Centrul Oncologic şi dotarea cu aparatură medicală.

 

ŞCOLI

Construcţia Campusului Şcolar ,,Partenie Cosma”, prima şcoală ridicată după revoluţie din fonduri de la bugetul local. Construcţia grădiniţei de pe Liszt Ferencz. Reabilitarea clădirilor Colegiului Emanuil Gojdu, a şcolii Avram Iancu, a grupului Andrei Şaguna, a liceului Lorantffy Zsuzsanna şi a grădiniţelor.

 

PARCURI INDUSTRIALE

Parcul Eurobusiness I de pe şoseaua Borşului – peste 110 ha, 27 de contracte de investiţii semnate, 9 investiţii începute, investiţii în sumă totală de peste 50 milioane euro, care au generat peste 1000 de locuri de muncă. Parcul Eurobusiness II de pe şoseaua de centură se va dezvolta anul acesta.

 

DRUMURI MODERNIZATE

În perioada 2008-20012, au fost modernizate 60 de străzi (M. Corvin, I. Maniu, Horea, Decebal, Splaiul Crişanei, Cazaban, Principatelor Unite, Oneştilor, Atelierelor, Piaţa Bucureşti etc.). S-au creat străzi noi, pentru o legătură mai bună între cartiere (Ceyrat – fosta Toamnei). Reţele noi de apă şi canalizare pe 113 străzi.

 

PODURI ŞI PASAJE

Au fost construite două poduri peste Criş – unul în zona străzii Sovata iar celălalt, în construcţie, în zona Dragoş Vodă. Au fost refăcute trei poduri peste Peţa, unul în construcţie. A fost refăcut pasajul rutier peste calea ferată în zona blocurilor ANL (Theodor Neş), s-a amenajat pasajul subteran din Piaţa Bucureşti.

 

PARCĂRI

S-a creat un sistem de parcări modern, după model occidental. În patru ani, au fost create peste 5500 de locuri noi de parcare. În cartierele de blocuri a fost introdus primul sistemul de parcări de domiciliu. Au fost amenajate spaţii de parcare de scurtă durată pentru cei care au probleme de rezolvat în instituţiile publice.

 

ŞOSEAUA DE CENTURĂ

Centura pe patru benzi este o iniţiativă a guvernului Tăriceanu, din anul 2008. Au fost realizate amenajările în vederea dublării podului peste Criş în zona Densuseanu, precum şi reţelele de apă şi canalizare de-a lungul centurii în zona Ioşia. Au fost realizate căi de acces la şoseaua de centură.

 

FONDURI EUROPENE

Proiecte de investiţii de peste 180 milioane euro: extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă – 35 milioane euro, reabilitarea cetăţii Oradea – 20 milioane euro, reabilitarea CET şi a reţelelor – 77 milioane euro, parcul industrial – 12 milioane euro, extinderea exploatării apei geotermale – 12,5 milioane euro.