Guvernanţii ne spun că trebuie să strângem şurubul pentru că nu mai sunt bani. Am putea accepta acest lucru dacă am vedea că deciziile guvernamentale sunt logice şi eficiente. Că banii, puţini cât sunt, sunt alocaţi către investiţii utile. Din păcate acest lucru nu se întâmplă. Am să vă dau două-trei exemple de investiţii în judeţul Bihor, făcute fără cap şi fără coadă.

 

Blocuri ANL, în sate cu câteva sute de locuitori

  • Blocuri ANL pentru tineret, sat Mişca, comuna Chişlaz. Valoare investiţie 6.848.333 lei. Număr locuitori: 1.021.

  • Blocuri ANL pentru tineret, sat Şimian. Valoare investiţie 920.000 lei. Număr locuitori: 2569.

E puţin probabil ca cei de la ţară să se înghesuie să locuiască în aceste blocuri. E puţin probabil să fie funcţionale blocurile, cât timp nu există reţele de utilităţi operaţionale în satele respective.

Asta în timp ce în Oradea, încă din 2008, primăria a pus la dispoziţia ministerului terenul pentru construcţia a trei blocuri ANL cu 132 de apartamente şi, cu toate că din 2010 există şi autorizaţia de construcţie în acest sens, deşi avem peste 1000 de cereri de la tineri care ar putea trăi şi lucra mai bine în Oradea, guvernul n-a făcut nimic.

Din păcate, pentru Oradea n-au fost bani pentru blocuri ANL.

 

Săli de sport în sate fără şcoli

  • Sală de sport, sat Petrileni, comuna Rieni. Valoare investiţie: 2.500.000 lei. Număr locuitori: 571.

  • Sală de sport, teren de handbal şi 150 locuri pentru spectatori, sat Poienii de Jos, comuna Bunteşti. Valoare investiţie: 3.1oo.000 lei. Număr locuitori: 630.

În aceste săli de sport ar urma să se antreneze „tinerii pensionari”, pentru că ori n-au fost şcoli în aceste sate, ori ele s-au închis. Când îşi vor duce vacile la păşune (dacă mai au), bunicii vor face un popas pentru o miuţă în sala de sport. Iar frunza de la reclama doamnei Udrea se referă probabil la bălăriile de lângă sală.

În schimb, în Oradea guvernul n-a considerat că trebuie să facă măcar o sală de sport.

În cartierul Nufărul, de exemplu, nu există decât o sală de sport la liceul Onisifor Ghibu. Se poate face o sală în zona Salca, de lângă Lotus, care să fie înconjurată de o zonă verde. Îi vom da autorizaţie chiar dacă vor să fie vopsită în portocaliu. Partidele care pot influenţa deciziile guvernamentale au luat mai multe voturi din Oradea la alegerile anterioare decât în aceste sate. Dacă nu pentru Oradea, dar măcar din respect pentru votanţii lor, ar putea susţine un astfel de proiect.

Nici pentru şcolile orădene nu sunt bani. Cu toate că construirea de campusuri şcolare este un program naţional care ar fi trebuit finanţat de guvern, pentru clădirile Colegiului Partenie Cosma nu s-au găsit fonduri. N-a contat că elevii acestui colegiu au rămas pe drumuri. Bugetul Oradiei are totuşi posibilitatea ca treptat-treptat să construiască această şcoală. Sper ca la toamnă corpul principal de clădire va fi gata şi cursurile vor putea începe în locaţia nouă de lângă Grădina Zoologică.

Sigur, fiecare partid politic încearcă să susţină proiecte în bazinele electorale sau în localităţile în care au primari. Se puteau face mai multe blocuri ANL şi încă câte o sală de sport la Ştei, la Salonta sau la Marghita. Acolo erau măcar folosite. Dar soluţiile hotărâte de guvernanţi n-au nicio justificare. În loc ca banii alocaţi cu aceste proiecte să fie direcţionaţi cu rost, practic banii au fost irosiţi. Avem astfel mai puţine blocuri ANL în Oradea, mai puţine săli de sport  – şi mai puţin din toate pentru că trebuie să compensăm această lipsă de investiţii cu banii orădenilor. Cu aceşti bani am fi putut face alte lucruri.

Prostia nu are culoare politică. Iar deciziile proaste ne costă pe toţi.