Etichete

, , , , , , ,

Sistemul de sănătate

În ceea ce priveşte sistemul de sănătate orădean, trebuie să urmărim trei direcţii importante: cea de a concentra activităţile medicale în spaţii compacte şi de a creşte calitatea spaţiilor în care se desfăşoară activitatea medicală, ceea ce s-a făcut în aceşti ani şi cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, şi cu sprijinul Primăriei Oradea şi din fonduri europene. A doua direcţie este să asigurăm în continuare dotările necesare pentru a se face o medicină de calitate în Oradea. Ceea ce mai trebuie să facem este ca la Spitalul Judeţean de Urgenţă să punem în funcţiune o aparatură şi un sistem care să poată permite orice fel de analiză pentru cazurile de urgenţă pe care le avem, fără ca pacientul să fie transportat la altă unitate. O a treia direcţie priveşte pregătirea unor medici calificaţi care să lucreze în Oradea pentru sănătatea bihorenilor. Asta înseamnă că trebuie să calificăm medicii pentru a lucra pe aparatura medicală care va deveni operaţională din toamnă la Centrul Oncologic, de asemenea trebuie să specializăm medicii noştri în alte domenii, în care avem astăzi deficit de medici sau de competenţă.

Sistemul de învăţământ

Ne propunem câteva lucruri punctuale: reabilitarea colegiilor din centrul istoric – Iosif Vulcan, Pedagogic şi Mihai Eminescu, de asemenea să continuăm lucrările la campusul Partenie Cosma, care este finalizat în parte şi unde mai trebuie să construim o clădire. Sperăm să avem şi un sprijin şi din partea Ministerului Educaţiei în anii următori, pentru că această lucrare, cu toate că era prinsă într-un program naţional, a fost executată exclusiv din bugetele Oradiei. De asemenea să susţinem şcolile de cartier pentru a creşte calitatea actului de învăţământ, în aşa fel încât copiii să nu fie nevoiţi să vină din cartiere în şcolile din zona centrală.

Am spus că avem nevoie de o forţă de muncă pregătită pentru a lucra Oradea. De aceea Primăria Oradea va transforma câteva din liceele industriale în şcoli profesionale, în aşa fel încât tinerii care doresc să înveţe meserie să poată fi preluaţi de marile companii din Oradea, integrându-se direct la absolvire. Vom colabora cu Universitatea Oradea în aşa fel încât contactele cu marile companii să se realizeze în colaborare cu universitatea, pentru adaptarea programelor cu cererea de pe piaţă.

Programe sociale

Ne lipseşte în municipiul Oradea un Centru pentru vârstnici, susţinut exclusiv din sistemul public. Vom susţine înfiinţarea sa, pentru că suntem convinşi de necesitatea unui astfel de centru, având în vedere că avem 50.000 de pensionari şi sunt multe persoane vârstnice care nu mai au copii pe lângă ei care să-i suţină. Unul din lucrurile pe care îl vom încerca în următorul ciclu este ca primăria să devină şi ea un jucător pe piaţa imobiliară, susţinând proiecte privind cosntruirea de locuinţe ieftine. Există câteva amplasamente pe care am putea încerca proiecte de parteneriat pentru a stimula astfel de construcţii. Cu atât mai mult cu cât, în aceşti patru ani, nu s-a construit niciun bloc ANL în Oradea, deşi, printr-o politică „inteligentă”, s-au construit astfel de blocuri în satul Mişca din Chişlaz sau la Şimian, în timp ce cele trei blocuri de pe calea Aradului, care sunt proiectate şi au toate documentele finalizate, nu au fost finanţate de către guvernele anterioare. Să sperăm că prin colaborarea cu Guvernul României acest tip de proiecte cu caracter social – blocuri, dar şi săli de sport – să fie construite şi în municipiul Oradea, nu doar în zone unde populaţia este îmbătrânită.

Spaţii verzi

Avem proiecte punctuale prin care vom creşte suprafaţa spaţiilor verzi din municipiu şi calitatea acestora. Ne propunem să finalizăm zonele de agrement, cum sunt cele legate de amenajarea malurilor Crişurilor Repede. Deja este funcţională zona Silvaş, unde un hectar de teren, în dreptul blocurilor din zona Dragoş Vodă, peste Criş, va fi zonă de picnic. De asemenea, vom amenaja zona de recreere de-a lungul Peţei, unde în afara pistei de biciclete care va fi amenajată, vom face plantări de arbori şi vom crea locuri de joacă pentru copii, în aşa fel încât această zonă, alături de malurile Crişului Repede, să devină o zonă de agrement pentru orădeni. Vom finaliza malurile Crişului Repede integral, cel mai târziu la primăvară toată zona de pe malul drept dinspre strada Sovata spre podul Densusianu va fi finalizată. Înspre toamnă încercăm să finalizăm toate lucrările la parcări, inclusiv un nou teren de sport. Pe malul stâng vom construi încă cel puţin patru terenuri de tenis, în aşa fel încât baza sportivă din Ioşia să se extindă.

În fiecare cartier din Oradea vom amenaja câte un parc, acolo unde încă nu există. De exemplu în Ioşia, unde am identificat un teren care este deja trecut în domeniul public, la intersecţia dintre străzile Haţegului şi Lipovei. De asemenea, în zona Adona din Nufărul II, acolo unde se întubează pârâul, lângă grădiniţa pe care o finalizăm în această vară, am prevăzut un hectar de teren în zona Liszt Ferencz, care a fost deja trecut în domeniul public, unde vom amenaja un parc.  În cartierul Tokai şi Gutenberg avem prevăzute locuri care vor fi amenajate, pe care le-am trecut în domeniul public, inclusiv în zona Ion Bogdan, lângă Apele Române şi în curtea şcolii. Am avut discuţii şi cu universitatea, în vederea amenajării unui parc, în zona Louis Pasteur, în incinta staţiunii de cercetări pomicole, unde universitatea are aproximativ 24 de hectare de teren. În felul acesta, în anii următori, în fiecare cartier din Oradea va exista câte un parc de cartier, în afara parcurilor existente ale Oradiei.

Ne propunem să creştem numărul orădenilor care se deplasează cu bicicleta sau pe jos prin extinderea spaţiilor pietonale şi prin amenajarea pistelor de biciclete pe malul Crişului Repede, prin proiectul european şi pe malul Peţei.

Se va finaliza în ciclul următor extinderea şi modernizarea Grădinii Zoologice, proiect care este realizat în parteneriat cu Ministerul Mediului, care contribuie cu 75%, iar primăria cu 25%, în aşa fel încât de la primăvară grădina să poată fi deschisă.

Avem proiectele câştigate pentru împăduriri, cele din incinta Uzinei de Apă – 75 ha, cele din zona de deal – 2 ha, care alături de plantările de pe centură pe care le vom face pe toate suprafeţele care ne rămân la dispoziţie să asigure o centură verde a municipiului Oradea.

Proiecte europene

Am semnat până acum proiecte europene de peste 190 de milioane de euro. Până acum au fost implementate proiecte de până la 25 milioane euro şi, cu ceea ce mai trebuie semnat în lunile următoare, vom ajunge la proiecte de aproximativ 220 milioane de euro. Ceea ce nu s-a consumat încă va trebui implementat în următorii patru ani, astfel încât la finalul acestui ciclu, aceste proiecte majore pentru municipiu să schimbe faţa oraşului în foarte multe domenii. Sigur, proiectul cu cel mai mare impact este cel care ţine de energia termică, unde suma totală se va ridica la 100 de milioane de euro; apoi sunt proiectele Aparegio, în care în municipiul Oradea sunt 35 milioane euro, precum şi parcul industrial etapa I şi II care va asigura o zonă de dezvoltare pentru municipiu în următorii ani. Mai sunt apoi proiectele care ţin de Planul Integral de Dezvoltare Urbană, care este finalizat deja şi care înseamnă etapa a II-a în Cetate şi partea de zone centrale, extinderea spaţiului pietonal şi reabilitarea unor clădiri de patrimoniu, cum este partea de subteran a Pasajului Vulturul Negru, de exemplu. Mai sunt proiectele privind şcolile, ştrandul municipal şi celelalte proiecte cu impact social care vor fi în derulare în anii următori.

Le mulţumesc tuturor orădenilor şi celor cu care am colaborat la aceste proiecte: colegi din primărie şi din consiliul local, partenerii primăriei – oameni din administraţie şi guvern şi firmele care au făcut donaţii pentru acest oraş.

Anunțuri