Inovaţia perturbatoare sau lucruri mici care duc la schimbări mari

Serviciile publice au nevoie de îmbunătăţiri, pentru a fi mai bune, pentru a fi  oferite mai repede şi cu costuri mai mici. Aceste lucruri se întâmplă însă destul de rar. De obicei, tarifele se indexează cu rata inflaţiei iar îmbunătăţirea  serviciilor se face pe seama creşterii cheltuielilor de personal sau de funcţionare. În schimb, în piaţă, consumatorii s-au obişnuit cu servicii mai bune, cu tehnologii îmbunătăţite şi cu moduri noi de a face lucrurile. Acest lucru se datorează unor inovaţii care fac ca lucrurile să se schimbe. Sectorul de electronică şi telecomunicaţii este unul în care inovarea perturbatoare este un lucru obişnuit. De la televizoare şi până la iPad, performanţele au crescut iar preţurile s-au redus.

Serviciile publice par imune la acest tip de inovare. Lipsa competiţiei şi oamenii politici fără vocaţie care le conduc, sunt în principal cauza acestei situaţii. Inovarea nu se rezumă doar la tehnologii noi. Pentru a obţine mai mult şi mai bine pentru mai puţin, e nevoie să faci lucrurile diferit. Trebuie să analizezi activitatea curentă şi problemele care apar şi să-l asculţi pe cetăţean, pentru a face lucrurile în aşa fel încât să corespundă aşteptărilor lui. Inovarea trebuie să fie simplă şi să se concentreze pe ceva anume.

De exemplu, în primărie piramida sau sala ghişeelor a fost amenajată pentru ca problemele cetăţeanului să fie rezolvate într-un singur loc, urmărind ca oamenii să nu se mai plimbe de la un etaj la altul. Înregistrarea şi eliberarea certificatelor de naştere s-a mutat la maternitate, pentru ca într-un an, peste 4500 de părinţi să nu mai facă un drum în plus până la primărie. Avem astfel şi mai multe locuri de parcare libere în jurul primăriei.

Preluarea bunelor practici sau imitaţia creatoare

În multe domenii, de la administrarea parcărilor dintr-un oraş şi până la eliberarea unor documente, undeva în România sau într-o altă ţară, o primărie sau o autoritate a gestionat cu rezultate bune serviciul public. S-au făcut unele lucruri bune, care au devenit practici, înaintea noastră. În serviciile publice din Oradea, unde este loc de mai bine, nu mai trebuie să experimentăm. Putem prelua şi adapta aceste practici. Această abordare de a îmbunătăţi lucrurile prezintă puţine riscuri, întrucât alţii au testat o variantă sau alta iar rezultatele s-au văzut. În plus, câştigăm timp. Cetăţenii pot beneficia de practici verificate astăzi, nu peste ani, când prin experienţa noastră am putea veni cu soluţii viabile.

Imitaţia creatoare este o abordare de a îmbunătăţi serviciile publice sau activitatea dintr-un domeniu, făcând un lucru pe care altcineva l-a făcut înaintea noastră. Imitaţia este creatoare pentru că practicile se pot adapta sau unele lucruri pot fi făcute chiar mai bine decât cei de la care le-ai preluat.

Gestionarea parcărilor în zonele centrale din Oradea este făcută după modelul oraşului Graz. Am beneficiat şi de consultanţa unor specialişti ai firmei Abcoa, cel mai mare operator de parcări din Europa. De asemenea, am adaptat la situaţia noastră elemente preluate din cele mai bune practici din ţările occidentale.

Nu este nicio problemă să preiei bunele practici. Sau să le perfecţionezi şi să inovezi. Este o problemă dacă nu faci nimic.

Vom prelua bunele practici şi vom inova în continuare, pentru ca municipiul Oradea să fie recunoscut ca având cele mai bune servicii publice din România.

Anunțuri