Etichete

, , , ,

eu-flag1

Mulţi spun că nu are rost să mergem la vot duminică. Eu cred că nu au dreptate. Dacă-i lăsăm pe alţii să aleagă în locul nostru, cum putem avea pretenţia ca lucrurile să se petreacă aşa cum am dori noi? Iar pentru ca alegerile să aibă legitimitate, trebuie să ne prezentăm la urne cât mai mulţi. În acelaşi timp, trebuie să votăm conştienţi că acest gest e decisiv pentru viitorul nostru. Dacă nu sunteţi convinşi de acest lucru, am să vă explic şi de ce.

Fiecare dintre noi şi-ar dori să fim reprezentaţi cu demnitate în Parlamentul European. Nu cred că oameni care s-au dat deja în spectacol în România ne pot reprezenta cum se cuvine. În plus, nu ne e totuna din care grup politic european vor face parte cei pe care îi vom trimite acolo. Înainte ca România să adere la Uniunea Europeană, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) a fost grupul politic care a acordat României sprijin fără condiţii în demersurile ei de a fi acceptată în UE. Astfel că este în logica lucrurilor ca voturile noastre să se îndrepte spre prietenii noştri, liberalii.

Acestea sunt argumente de ordin politic, însă există şi raţiuni de ordin practic pentru ca să ne prezentăm la urne în 7 iunie. Cei care cred că Parlamentul European nu are cum să le influenţeze viaţa lor de zi cu zi greşesc profund. Deciziile legislative ale PE influenţează în mod direct între 60-80% din legislaţia statelor membre, deci şi interesele cetăţenilor acestora. E limpede că nu ne poate fi indiferent felul în care ne reprezintă interesele cei pe care îi trimitem acolo. De competenţa lor depinde în bună măsură şi traiul nostru de zi cu zi. Dacă putem vizita, lucra sau studia cu uşurinţă în ţările vecine sau dacă convorbirile roaming ne costă mai puţin decât înainte, acest lucru se datorează şi activităţii unor europarlamentari liberali ca Renate Weber sau Adina Vălean.

Dar sunt multe alte motive pentru care, în calitate de preşedinte al PNL Oradea, vă recomand să votaţi candidaţii liberali. Dacă ar fi să taxăm numai minciunile spuse anul trecut înainte de alegeri de PDL şi PSD – majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, majorarea pensiilor, bani pentru cei care se întorc în ţară etc. – şi tot n-ar trebui să-i votăm. Iar dacă ar fi să comparăm sprijinul primit de bihoreni de la guvernul Tăriceanu cu cel dat de actualul guvern PDL–PSD, balanţa ar înclina indiscutabil în favoarea celui liberal. Am să dau două exemple. În timpul guvernării liberale au fost demarate proiecte de construire a reţelelor de apă şi canalizare în 24 de localităţi din Bihor, în valoare de peste 100 de milioane de euro, iar acum lucrările au fost sistate, fiindcă guvernul Boc a oprit finanţarea lor. Un alt exemplu: dacă în timpul guvernării liberale s-a reuşit ca sediile regionale pentru Inspectoratul de Stat în Construcţii şi pentru Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare să fie la Oradea, acum Guvernul Boc are în vedere mutarea lor la Cluj, Bihorul devenind un judeţ de mâna a doua. Acesta e modul în care cei care conduc PDL şi PSD Bihor înţeleg să reprezinte interesele bihorenilor. De altfel, o măsură a modului în care sunt apreciaţi de conducerea centrală a acestor partide este şi faptul că nici măcar un secretar de stat nominalizat de organizaţiile judeţene ale celor două partide nu face parte din Guvernul României. Dacă nici măcar de atâta lucru n-au fost în stare în ţară, cât de bine ar putea să ne reprezinte interesele în Parlamentul Europei? De ce i-am vota, dacă singurul lucru care îi preocupă e să-şi pună clientela politică la conducerea instituţiilor locale? Pentru a-şi atinge acest scop, au amânat inclusiv predarea spitalelor orădene către administraţia locală, sacrificând astfel interesele pacienţilor.

Dacă aveţi impresia că aceste lucruri nu au nicio legătură cu alegerile pentru Parlamentul European, vă înşelaţi. Votul de duminică este un veritabil test, influenţând alegerile prezidenţiale. Votând acum candidaţii PNL, dăm un sprijin şi lui Crin Antonescu, pentru ca la toamnă să avem o şansă în plus de a alege un nou preşedinte al României, fapt ce ar aduce schimbarea actualei coaliţii de guvernare.

De când conducem administraţia locală, am încercat să ne respectăm angajamentele şi să lucrăm în interesul bihorenilor. Nu este uşor în actualele condiţii. Suntem hotărâţi să ne facem datoria şi să onorăm încrederea pe care ne-au acordat-o bihorenii. Votând candidaţii PNL în 7 iunie, votăm de fapt pentru schimbarea actualei coaliţii de guvernare PDL-PSD. Ei şi-au dat măsura neputinţei lor; să le arătăm acum că noi putem mai mult!

Anunțuri